Για τηλεφωνικές παραγγελίες:  210-9650259
ΠΡΟΪΟΝΤΑ

No products in the cart.

χρήσιμαΣκλήρυνση κατά Πλάκας
Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) που οδηγεί συχνά σε νευρολογική αναπηρία μη τραυματικής αιτιολογίας, συνήθως σε νέα και μέσης ηλικίας άτομα. Η φλεγμονώδης διεργασία, η οποία προκαλείται, καταστρέφει το έλυτρο της μυελίνης που περιβάλλει τους νευράξονες των νευρικών κυττάρων του ΚΝΣ. Η ιστολογική εξέταση αποκαλύπτει εστίες απομυελίνωσης μειωμένο αριθμό αξόνων και ολιγοδεδροκυττάρων. Η νόσος χαρακτηρίζεται από παροδικά και απρόβλεπτα επεισόδια απομυελίνωσης ή ακόμη και διατομής του άξονα.

Η νόσος προσβάλλει τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και το οπτικό νεύρο. Μερικά από τα συμπτώματα που προκαλεί είναι αιμωδίες, διαταραχή αισθητικότητας, διαταραχή κινητικής λειτουργίας, απώλεια ελέγχου κύστης και εντέρου, διαταραχή ισορροπίας, διαταραχή συντονισμού των κινήσεων, σπαστικότητα, πόνος και κόπωση. Έχει παρατηρηθεί πως η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος επιδεινώνει τα συμπτώματα.

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στη διαχείριση της νόσου έχει να κάνει με τη διάγνωση και το βαθμό της αναπηρίας. Για τη σπαστικότητα συνιστώνται νάρθηκες, ορθώσεις και διατάσεις σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή. Εκπαίδευση αποφυγής των επιδεινωτικών παραγόντων, τεχνικές χαλάρωσης όπως yoga, Tai Chi και biofeedback, καθώς και εξοπλισμός κατάλληλος για την όρθια και καθιστή θέση, και για τον ύπνο.

Για την αταξία και τον τρόμο προτείνονται παρεμβάσεις για βελτίωση του ελέγχου της στάσης και της ισορροπίας (μπάλες, πλατφόρμες ισορροπίας), ασκήσεις Frenkel, βοηθήματα και εξοπλισμός για βελτίωση της λειτουργικότητας, εξοπλισμός για την όρθια και καθιστή θέση και βάρη.

Για την καθημερινή μετακίνηση δύναται η χρήση τροχήλατου περιπατητήρα με φρένα ή αναπηρικού αμαξιδίου, ανάλογα το βαθμό της ικανότητας βάδισης. Επίσης για τη βάδιση απαιτείται επανεκπαίδευση με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας, της ανεξαρτησίας, του προτύπου και της ταχύτητας. Και εκπαίδευση με ορθώσεις και βοηθήματα. Τέλος στο πλαίσιο της μετακίνησης χρήσιμη θα ήταν η εκπαίδευση σε δραστηριότητες όπως μεταφορά, σκάλες, αναπηρικό αμαξίδιο, εκπαίδευση στη χρήση του αναπηρικού αμαξιδίου, όπως και εκπαίδευση της οικογένειας-φροντιστή σε τεχνικές μεταφοράς στο κρεβάτι, στο μπάνιο, κτλ.

Καταλυτικά, η φυσικοθεραπεία μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση της κινητικότητας και της ποιότητας ζωής του ατόμου, ιδιαίτερα στα πρώιμα στάδια της πάθησης. Συνεπώς, η έγκαιρη διάγνωση είναι βασικός παράγοντας για την πορεία του ασθενούς.

Κωνστάντης Βασιλειος  
Φυσικοθεραπευτης KLIOMED  
Επιστημονικος συνεργατης του νοσοκομείου Mediterraneo

top
X